“Sorry dat ik dit boek zo laat terug breng maar het wilde me niet loslaten”

Loesje

You and me time

Met veel plezier lees ik mijn kinderen dagelijks voor. Het is zo mooi en bijzonder om te zien hoe dit zich op bouwt. Van die dikke kartonnen boekjes met een plaatje en 1 bijbehorend woord tot korte verhaaltjes op rijm, het lezen van de Donald Duck tot grotere verhalen. Heerlijk you and me time samen met mijn zoon, dochter of beide. Momenten saampjes, dicht tegen elkaar aan, helemaal opgaand in een verhaal. Niet alleen voor mij maar ook voor mijn kids zijn deze momenten zo kostbaar. Het momentje van rust in drukke dagen, midden op de dag of juist de afsluiter voor het slapen gaan. Een moment met een gouden randje.

De kracht van voorlezen

Met voorlezen kun je zo enorm veel kanten op en kun je hetzelfde verhaal elke dag toch weer totaal anders laten klinken. Door het afwisselen van ritmes, toonhoogte en snelheid, fluisteren bij spannende momenten, stemmetjes gebruiken en nog veel meer. Het blijft genieten, ook voor mij als moeder.

Tinkerbell

En het leuke is dat voorlezen overal kan. Ik heb dan ook bijna altijd wel een boekje bij me al is t nog zo klein. Moeten we ergens lang wachten dan is er altijd een voorlees moment te creëren. Een van mijn favorieten (heel goed in te zetten als ik geen boek bij me heb) is het Tinkebell boek. Een dierbare herinnering van vroeger als mijn vader een fantasie verhaal voorlas. De handen bij elkaar, zoekend in de kamer en dan doen alsof je Tinkerbell vangt. Een paar keer mis je net maar dan…, dan heb je ineens een mooi verhaal te pakken. Je vouwt je handen open als een boek en….’Er was eens…’. Altijd een succes en altijd genieten.

Ik ga op reis en ik neem mee…

Wat ik het meest geweldige vind aan voorlezen is de mogelijkheid om weer een stukje van de wereld te ontdekken. Als ik voorlees aan mijn kinderen reizen we naar verre landen, belanden we op andere planeten, genieten we van verschillende culturen en maken we kennis met allerlei aspecten van het leven. We komen op plekken waar we nog nooit eerder zijn geweest en misschien ook wel nooit komen. En toch… tóch leren mijn kindjes deze plekken kennen en ervaren. Door alle schitterende boeken vol verhalen en prenten zijn ze er tóch even geweest.

Soms maak je misschien niet letterlijk een reis naar de andere kant van de wereld maar je creëert er wel altijd eentje. Een wereld waar je, je samen met je kind even helemaal in onderdompelt. Een wereld waarin je samen op reis gaat door het verhaal, op onderzoek uitgaat en van alles ontdekt. Een wereld van kennis en ervaringen waar je zo ongelovelijk van groeit.

Dit is zo’n enorm waardevolle kracht van voorlezen en die reis, die reis is oneindig.

Verliefd

Ik word heel vaak verliefd en verliefd worden is het leukste wat er is! Ik heb het hier in dit geval niet over mijn liefde voor mijn kinderen of die ene persoon maar over mijn liefde voor boeken en dan in het bijzonder kinderboeken. Zo kan ik bepaalde pareltjes uit mijn jeugd, wanneer ik weer een keertje bij mijn moeder logeer, voor de 50ste keer nog steeds in één adem uitlezen.

Vanaf hun babytijd ben ik al een enorme voorlezer en hierdoor hebben mijn kinderen de liefde voor boeken dan ook helemaal te pakken. Zo zat mijn zoontje met nog geen jaar al in een hoekje boekjes te lezen en kon ik hem niet foppen door hem een boekje op de kop aan te geven. Er zijn hele stukken tekst die mijn kinderen volledig uit hun hoofd kennen zoals bijvoorbeeld de boeken van Aadje Piraatje.

“Er waren eens twee meisjes, ze heten Fien en Pien, en aan hun strikjes kon je zien wie Fien was en wie Pien”

Dick Bruna


(mijn herinnering aan het allereerste favoriete boekje ‘Fien en Pien’ dat ik volledig verslont als klein kind. Ik las dit voor terwijl ik nog helemaal niet kon lezen maar gewoon uit mijn hoofd kende en af en toe een bladzijde omsloeg)

Nog een keer, nog een keer…

Ken je dat? Je kind dat met verwachtingsvolle ogen naar je kijkt en roept; “nog een keer mama, nog een keer!”. Dat vind ik ook zo iets moois en bijzonder aan boeken. Het kietelen van kinderen met woorden. Ze nieuwsgierig maken naar meer en nog een keer. De kracht van herhaling. Er zijn periodes dat mijn kinderen bepaalde boeken heel vaak willen horen en elke keer krijgt een verhaal voor hen weer een andere betekenis, wordt er iets nieuws uit gehaald of valt hen net dat ene detail op. Een verhaal wordt op die manier steeds weer anders beleeft en dat is zo iets bijzonders. Het creëert daarmee telkens weer iets nieuws.

Boeken geven een enorme waarde mee en je kunt naar mijn idee dan ook nooit genoeg voorlezen. De uitgebreide woordenschat, prikkeling van de fantasie, de wereldreis door landen, ervaringen, personen en culturen, de liefde voor boeken en nog zoveel meer. Altijd weer genieten!

Welk boek staat er bij jou hoog op je lijstje?

Zie ook mijn lijstje van ‘Meest Favo Boeken’ op dit moment.